Motus Scooty 10 2021| PLUS recenzja | opinia | specyfikacja | dużo zdjęć | wady i zalety | jaką hulajnogę elektryczną i gdzie kupić?

hulajnogi motus
Oceń stronę
[Ocen: 56 Średnia: 5]

Motus Scooty 10 model 2021 recenzja  | Scooty 10 Plus

/(recenzja Łukasza) Kup Teraz osobiście ponad 20 lokalizacji bądź wysyłkowo (kupując w ZbitaSzybka.shop otrzymujesz uniwersalny uchwyt na telefon w cenie)

(na zdjęciu nocne testy 2:30 w nocy – wszyscy zaspani ale owocnie ponad 80 km zrobione na 6 egzemplarzach Motus)

(Edit 25.07.2021)

Zanim przejdziesz do recenzji Motus Scooty 10 2021 musisz wiedzieć, że Motus zaskoczył nas totalnie wprowadzając jeszcze jeden model, który z wyglądu jest bliźniaczy ale ma mocniejszy silnik 500W zamiast 350W, większy zasięg 75km zamiast 60km (większa bateria 20Ah zamiast 15Ah prędkość maksymalna również 35km/h

Jeżeli szukasz czegoś mocniejszego z większym zasięgiem Motus Scooty 10 Plus to świetny wybór dla Ciebie.

 

Hulajnogę Motus Scooty 10 2021 testuję dopiero drugi miesiąc, ale bardzo intensywnie. Testuję ją nie tylko ja ale ponad dwudziestu członków ekipy ZbitaSzybka.pl w 16 salonach naszej firmy w całej Polsce (mapa). Oprócz tego, że testujemy osobiście uruchomiliśmy bezpłatną usługę Testuj Motusa (www.testujmotusa.pl) i przez ostatnie 2 miesiące ponad 400 osób przetestowało osobiście Scooty 10 2021 biorąc go na godzinę. W ramach www.testujmotusa.pl  uruchomiliśmy również płatne testy na doby po bardzo atrakcyjnych cenach (25 PLN na dobę) dzięki czemu klient zanim kupi może wnikliwie przetestować hulajnogę elektryczną. Wpis ten jest efektem wielu doświadczeń i wierzę, że pomoże Tobie podjąć właściwą decyzję.

WZORNICTWO I CENA

Motus Scooty 10 2021 to następca bardzo dobrze sprzedającego się modelu 2020. Nie jest tajemnicą, że Scooty 10 całymi garściami czerpie z designu Xiaomi, baaa nawet wygląda tak samo i szczerze to bardzo dobrze bo Xiaomi zaraz po Apple jest świetna we wzornictwie przemysłowym. Można powiedzieć więcej, Xiaomi bardzo mocno inspiruje się wzornictwem Apple, a że Apple bardzo ospale wypuszcza nowe produkty to Xiaomi na tym korzysta. Wracając do Motusa, konstrukcja tej hulajki jest taka sama jak Segweya (grupa Xiaomi), który w oficjalnej dystrybucji na Polskę kosztuje 3600 PLN. Owszem są chińskie portale gdzie można kupić ją taniej, ale bez pełnej faktury VAT, bez gwarancji realizowanej w Polsce, z często bardzo długą wysyłką, bez rat z polskiego banku. Z tych wielu powodów to właśnie Scooty 2020 sprzedał się w Polsce w tysiącach sztuk, a nie Segway. Oczywiście cena tutaj gra również duża rolę, Scooty 10 2020 można kupić za 1900/2200 z pełną fakturą VAT z polskiej dystrybucji, a model 2021 – od 2299 w przedsprzedaży i chwilowych promocjach do 2499 PLN. (KUP TERAZ). Hulajnoga ma bardzo ładny szary kolor z turkusowymi dodatkami, po czasie zaczęła mi się bardziej podobać od Xiaomi. Za taką cenę to świetny produkt, który nie jest pozbawiony wad, o których wspomnę w dalszej części wpisu.

OPONY /  KOŁA 10″

Niewiele osób rozumie jak ogromne znaczenie dla komfortu podróżowania hulajnogą ma wielkość kół i opon oraz technologie w jakiej są wykonane. Jeżeli hulajnoga nie posiada amortyzacji (hulajnogi Xiaomi, Segway jej nie posiadają podobnie jak seria Scooty od Motusa, za to seria Pro od Motusa ma amortyzacje) to właśnie opony są kluczowym elementem jeżeli chodzi o komfort podróżowania.

Mamy 3 główne możliwości jeżeli chodzi o koła, opony dla hulajek:

  1. opona z dętką (bardzo ważne aby pilnować wysokiego ciśnienia ponieważ gdy dętka wewnątrz opony się porusza podczas jazdy czy hamowania lubi się przecierać co sprawia, że w szybkim tempie pęka)

  2. opona bezdętkowa pompowana tzw. pusta (o wiele mniej podatna na pękanie ale warto w oponie mieć mleczko uszczelniające na sytuacje wyjątkowe)

  3. opona bezdętkowa pełna (najmniej awaryjna jeżeli chodzi o pęknięcie, ale szczerze ją odradzam, komfort spada diametralnie, ogromne drgania i uderzenia przenoszone są na konstrukcje hulajnogi i wpływają na szybkie zużycie i uszkodzenia, opony te polecam do hulajek z pełną amortyzacją)

W hulajnodze elektrycznej Motus Scooty 10 2021  zastosowana jest rozwiązanie nr 1 czyli opona + dętka. Ogromne 10″ calowe koła sprawiają, że Scooty jest o wiele bardziej komfortowy niż wszystkie modele Xiaomi ( M365, 1s, essential, Pro 1 i Pro 2) ponieważ wyposażone są one seryjnie w koła 8,5″. Należy jednak pamiętać, że dętka może pękać gdy ciśnienie jest zbyt niskie.

W sytuacji gdy pęknie dętka mamy 2 opcje. Wymiana dętki bądź przerobienie koła z dętka na opcję nr 2 oponę bezdętkową pompowaną. Bardzo ważne info jest takie, że opony w Motus Scooty 10 2021 nadaje się na przerobienie na bezdętkowe (info od wielu użytkowników z grup tematycznych). Na youtubie znajdziesz filmy jak to wykonać, wystarczy kupić wentyle do opon bezdętkowych i mleczko uszczelniające. Mimo wszystko zdaje sobie sprawę, że wiele osób nie chce się w to bawić. Dlatego mam dla Ciebie opcje skorzystania z jednego z naszych licznych (aktualnie 20 w 11 miastach Polski) serwisów w Polsce gdzie serwisujemy hulajnogi (mapa).

BATERIA I ZASIĘG

Motus Scooty 10 2021  wyposażony jest w sporą baterię 15Ah co sprawia, że na jednym ładowaniu można przejechać nawet 60km.

Zasięg zależy od wielu czynników:

  • Predkość –  im szybciej jedziesz tym szybciej bateria “ucieka” podobnie jak w samochodzie elektrycznym

  • Tryb jazdy (bieg) – hulajnoga jest wyposażona w 3 tryby. To one ograniczają naszą prędkość. Na trybie sport po wciśnięciu 6x przycisk początek (ten okrągły czarny) włączamy ukryty tryb do jazdy 35km/h

  • Temperatura – bateria nie lubi gdy jest ani za zimno ani za gorąco.

  • Ukształtowanie terenu – trasa pod górkę -> mniejszy zasięg

  • Wietrzna pogoda – jadąc pod wiatr zasięg jest mniejszy, jadąc z wiatrem większy

  • Waga kierowcy – im mniejsza waga tym większy zasięg

Realny średni zasięg Motus Scooty 10 2021 to 45km. Jeżeli Twoja bateria jest “słaba” wykorzystaj powyższą wiedzę aby zaoszczędzić baterie. Zasięg 45 km to bardzo dużo i przez cały okres testów nie miałem problemu z dojechaniem w wybrane miejsca, a jeśli trasa była bardziej złożona wystarczyło naładować hulajnogę wcześniej do pełna.

Topowy model Xiaomi wersja Pro 2 posiada baterię o pojemności 12,8Ah więc mniejsza o około 20% co przekłada się na realny średni zasięg na poziomie 35km.

Oktawian ze ZbitaSzybka.pl Łódź i Maciej z Gdańska pokonali dystans odpowiednio 40 oraz 45km przy prędkościach pomiędzy 25 na 35km/h.

Minusem może być dość długie ładowanie 7/8h do pełna, z drugiej strony im wolnej baterie się lądują tym dłużej będą sprawne.

Gniazda ładowania nie da się obronić, spełnia swoją funkcje ale jest małe, brzydkie i taniego plastiku. Motus powinien coś z tym zrobić. Gniazdo w Xiaomi jest po prostu bardziej solidne i ładniej wygląda.

SILNIK i 35km/h

Największą różnicą pomiędzy topową hulajnogą elektryczną Xiaomi Pro 2 jest prędkość maksymalna. Xiaomi Pro 2 to 25km/h a Scooty 10 to aż 35km/h. Zobacz jak włączyć ten ukryty tryb tutaj.

Kolejna duża różnica pomiędzy topową hulajką Xiaomi Pro 2 a Motus Scooty 10 2021 jest umiejscowienie silnika. W hulajkach Xiaomi silnik jest z przodu a jak widać na zdjęciu powyżej w Scooty jest z tyłu. Jest to o wiele lepsza opcja ze względu na to, że nacisk na tylne koło jest większy i podczas ruszania np. z zapiaszczonego chodnika hulajnoga z napędem na przód potrafi stracić przyczepność.

Moc znamionowa silnika w Scooty to 350W ale maksymalna to nawet 700W i to czuć. W topowej hulajnodze Xiaomi Pro 2 moc znamionowa to 300W ale należy pamiętać, że ze względu na mniejszą baterię i generalnie mniejszą konstrukcje w tym mniejszy podest przyśpieszenie obu hulajek jest podobne.

 

OGROMNY PODEST

Osobiście jeździłem na hulajnogach Xiaomi od ponad 2 lat (m365 i Pro) to co dla mnie jest ogromny skokiem jakościowym to wiele większy komfortowy podest w Motus Scooty 10 2021. Jest szerszy i dłuższy niż ten w Xiaomi Pro 2 co sprawia, że komfort podróżowania jest o wiele większy. Nie namawiam nikogo na jazdę we dwójkę szczególnie, że jest to niebezpiecznie i można zaliczyć mandat, ale przetestowałem nawet we 2 osoby jest mega wygodnie.

WAGA HULAJNOGI

Jeżeli chodzi o wagę to tutaj wygrywa Xiaomi Pro 2, który waży 14,2kg a Scooty 10  – 17,8kg. Wychodzi na to, że mamy 3,6kg różnicy na korzyść hulajnogi elektrycznej od Xiaomi. Teraz musisz zadać sobie pytanie czy te dodatkowe 3,6kg wpłynie negatywnie  na komfort użytkowania (np. wnoszenie po schodach na 4 piętro). Jeżeli nie to większa waga to większy komfort jazdy, większy zasięg poprzez większą baterie i duże 10″ koła. Generalnie ja do hulajki Xiaomi po prostu nie wrócę chyba, że zaoferują coś wyjątkowego w przyszłości, a Segweya za 3500 nie chce kupować sam zostanę z Motus Scooty 10 2021 chociaż testuje teraz wersje Pro 8.5 lite i mimo mniejszego zasięgu zrobiła na mnie ogromne wrażenie.

(porównanie Segweya do Motus Scooty 10 2021  Segway też jedzie 25km/h max.)

APLIKACJA iOS i ANDROID

To co różni Motus Scooty 10 2021 od Motus Scooty 10 2020 jest oprócz prędkości maksymalnej (35km/h vs 25km/h) aplikacja mobilna. Model 2020 nie posiada modułu bluetooth więc nie obsługuje aplikacji mobilnej. Mega fajne jest to, że aplikacja jest niezależna i od razy gdy wchodzimy do apki możemy sterować hulajnogą. W przypadku hulajek Xiaomi musimy wejść do aplikacji Xiaomi Home a potem w gąszczu aplikacji odszukać naszą hulajnogę. Wbrew pozorom aplikacji nie używa się zbyt często, chyba, że się ma w prezencie od ZbitaSzybka.pl uchwyt uniwersalny to używamy telefonu jako dodatkowego pięknego licznika.  Aplikacja ma kilka funkcji jak zmianę biegów, wskaźnik poziomu naładowania baterii, włącznik świateł czy możliwość zdalnego wyłączenia. Niestety nie posiada możliwości zablokowania hulajnogi tak jak w Xiaomi (gdy ktoś próbuje ruszyć koła się blokują i wydobywa się dźwięk) ale Motus obiecuje, że dodadzą funkcjonalność w przyszłej aktualizacji. Mimo wszystko nie uważam tej funkcji za ogromną wartość, wystarczy wziąć hulajkę pod pachę i zwiać (jeżeli faktycznie złodziej chce ukraść nasz dwuślad elektryczny).

aplikacja my Scooty Motus 2021

 

WPIS W BUDOWIE…. CDN NASTĄPI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *